Gündem
Pilot Olmak İstiyorum, Nasıl Pilot Olunur, Pilotluk Mesleği
Kaynak : https://www.eurasiapilot.com    |      20 Temmuz 2019 Cumartesi , 17:06

Bilgi İçin: https://www.eurasiapilot.com

Pilot olma şartları nelerdir?

Pilot olmak için askeri okula gidebilir, üniversitelerin pilotaj bölümlerinden mezun olabilir ya da ücretli pilotluk eğitimi alabilir veya herhangi bir 4 yıllık üniversite eğitiminden sonra, Thy’nin Uçuş Akademisi’ne ücretsiz başvurabilirsiniz.

 Pilot olmak için lise mezunu olmak yeterli görünse çok fazla üniversite mezunu rakibiniz bulunacağından dolayı pilot olma ihtimaliniz çok düşük olacaktır. Bunun yanı sıra birçok hava yolu şirketi pilotluk başvurularında sadece 4 yıllık üniversite mezunu(örügün ya da açıköğretim) kabul etmektedir.

İleri derecede ingilizce bilmeniz gerekmektedir.

Fiziksel ve ruhsal yönden sağlıklı olmalısınız. (SHGM tarafından düzenlenmiş geçerli 1 inci sınıf sağlık sertifikasına sahip olmalısınız.)

 

Pilot olmak için aranan ön koşullar nelerdir?

Ticari pilot lisansı(CPL) alabilmek için öncelikle öğrenci pilot lisansı(SP) ve hususi pilot lisansı(PPL) almanız gerekmektedir. Tüm bu lisanslara başvurmak için aranan ön şartlara aşağıdan ulaşabilirsiniz:

1) Öğrenci pilot lisansı(SP) başvuru şartları:

a) İlk yalnız uçuşundan önce 17 yaşını tamamlamış olmak. Ancak entegre kurslara başlayacak adaylar için 16 yaşını tamamlamış olmak yeterlidir.

b) En az lise veya dengi okul mezunu olmak.

c) SHGM tarafından veya SHGM’ce yetkilendirilmiş havacılık tıp merkezleri tarafından düzenlenmiş geçerli 1 veya 2 nci sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak.

2) Hususi pilot lisansı(PPL) başvuru şartları:

a) En az 18 yaşında olmak.

b) En az lise veya dengi okul mezunu olmak.

c) SHGM tarafından veya SHGM’ce yetkilendirilmiş havacılık tıp merkezleri tarafından düzenlenmiş geçerli 1 veya 2 nci sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak.

ç) SHGM tarafından yetkilendirilmiş olan Uçuş Eğitim Organizasyonlarında gerekli teorik bilgi ve uçuş eğitimini başarıyla tamamlamış olmak.

d) Teorik bilgi sınavlarında ve uçuş eğitiminin tamamlanmasından sonra 6 ay içinde girilecek yetenek testinde başarılı olmak.

e) Gece uçuşu yetkisi isteniyorsa gerekli eğitimleri almış olmak.

f) Bu Yönetmelikte belirtilen uçuş tecrübesine sahip olmak.

3) Ticari pilot lisansı(CPL) başvuru şartları:

a) En az 18 yaşında olmak.

b) En az lise veya dengi okul mezunu olmak.

c) SHGM tarafından düzenlenmiş geçerli 1. sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak.

ç) SHGM tarafından yetkili kılınmış uçuş eğitim organizasyonlarında gerekli teorik bilgi ve uçuş eğitimini başarıyla tamamlamış olmak.

d) Teorik bilgi sınavlarında ve uçuş yetenek testinde başarılı olmak.

e) Bu Yönetmelikte belirtilen uçuş tecrübesine sahip olmak.

4) Hava yolu nakliye pilotu lisansı(ATPL) alma şartları:

a) En az 21 yaşında olmak,

b) En az lise veya dengi bir okul mezunu olmak,

c) SHGM tarafından düzenlenmiş geçerli 1 inci sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak,

ç) CPL(A) ve çok motor IR(A) sahibi olmak,

d) SHGM tarafından yetkilendirilmiş Uçuş Eğitim Organizasyonlarında gerekli teorik bilgi eğitimini tamamlamak,

e) Teorik bilgi sınavlarında ve uçuş kontrolünde başarılı olmak,

f) Bu Yönetmelikte belirtilen uçuş tecrübesine sahip olmak,

g) MCC kursu görmüş olmak.

 

Ücretli pilotluk eğitimi nasıl alınır ve ücreti ne kadardır?

Ön koşullarda belirttliğimiz gibi pilot olmak için CPL lisansına sahip olmanız gerekmektedir. Özel uçuş okullarına başvuru yaparak yaklaşık 80 bin euro karşılığında ücretli pilotluk eğitimi alabilirsiniz. Bu ücret biraz yüksek görünse de çoğu okul ödemede kolaylıklar sunmaktadır. Örneğin paranın bir kısmını peşin ödeyip kalan kısmını pilot olduktan sonra maaşınızdan kesilmesini isteyebilirsiniz.

Pilotluk eğitimi ortalama 18 ay sürmektedir ve bu eğitim boyunca adaylara Teori, Uçuş ve Simülatör Eğitimi olmak üzere çeşitli eğitimler verilmektedir.

20’ye yakın özel uçuş okulu olduğundan seçiminizi yaparken ince eleyip sık dokumanızda fayda var. Şaşalı tanıtım broşürleri ve filmleriyle sizi kazanmak isteyeceklerdir. Araştırmanızı yaparken tüm şartların ve ödeyeceğiniz para miktarının tamamen şeffaf olmasına dikkat edin. Çünkü bazı okullar eğitim sırasında sınav ücreti gibi ekstra masraflar çıkarabilirken bazılarında başlangıçta söylenen ücrete her şeye dahildir.

 

Üniversite mezunları ücretsiz pilotluk eğitimi alabilir mi?

Thy zaman zaman yetiştirilmek üzere pilot alımı yapmaktadır. Siz de gerekli şartları sağladığınız takdirde Thy’nin Uçuş Akademisi bünyesinde açmış olduğu bu ilanlara başvuru yapabilirsiniz. Aşağıdaki ilanı inceleyerek başvurmak için gerekli şartları öğrenebilirsiniz:

Genel Özellikler

  • T.C. Vatandaşı olmak,
  • En az lisans derecesi mezunu (örgün veya açıköğretim) olmak,
  • 01.01.1987 tarihinden sonra doğmuş olmak,
  • Erkek adaylar için boy 165 cm’den kısa, 190 cm’den uzun olmamak ve beden-kitle endeksine (20-30 aralığında) uygun olmak,
  • Bayan adaylar için boy 160 cm’den kısa, 190 cm’den uzun olmamak ve beden-kitle endeksine (20-30 aralığında) uygun olmak,
  • Askerlik hizmetini tamamlamış veya eğitim başlangıç tarihi itibari ile en az 2 yıl tecil ettirebilmeyi taahhüt etmek,
  • Adli sicil kaydı ve adli sicil arşiv kaydı bulunmamak,
  • Daha önce THY A.O. veya diğer kuruluşlardaki görevlerinden disiplinsizlik nedeniyle ayrılmış olmamak.
  • Daha önce THY A.O. ve THY A.O.‘ nun iştirak şirketlerinden fesih yoluyla ayrılmış olmamak.

Yabancı Dil (İngilizce) Şartı

  • Başvuru tarihi itibariyle son 2 yıl içinde aşağıda belirtilen İngilizce dil sınavlarının birinden istenen minimum puanı belgelemek.
  1. TOEFL (IBT) : 75 (speaking : min.20)
  2. IELTS (Akademik) : 6 (speaking : min.6)

Sağlık Şartı

  • Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı’nın (ICAO) Annex-1’deki ve JAR FCL-3’deki Ticari Havayolu Pilotu şartlarına uygun olmak. (Adaylar bu şartları sağladıklarını belgeleyen raporu, daha sonra duyurulacak tarihte belirtilecek hastanelerden kendi imkanları ile temin edeceklerdir.)

Diğer Şartlar

  • THY A.O. tarafından yapılacak olan değerlendirme süreçlerinde başarılı olmak.

Başvuru Şekli ve İzlenecek Yol:

  • Yukarıdaki şartları taşıyan adayların, ilana internet üzerinden başvurmaları gerekmektedir. İnternet başvurusu dışında herhangi bir şekilde başvuru kabul edilmeyecektir.
  • Halihazırda dil belgesi bulunan adaylar evrak kontrol ve boy-kilo ölçüm sürecine davet edilecektir. Dil belgesi bulunmayan adaylar THY A.O tarafından gerçekleştirilecek ingilizce sınavına davet edilecektir. Kriterlere uygun olmayan adaylar sürece devam edemeyecektir.
  • Tüm süreç sonunda başarılı olan adaylara iş teklifi yapılacak olup işe başlama belgeleri hazırlamaları istenecek ve adayın istenen belgeleri teslim etmesi akabinde istihdam süreci tamamlanacaktır.

Ticari bir havayolunda çalışan bir pilot olmak için her ülkede geçerli olan standartları bilmenizde fayda var.

  1. Yaş sınırı minumum 21 olmalı 
  2. Geçerli bir Medical 1 sertifkanız olmalı
  3. Geçerli bir Icao Level, minumum level 4 olmalı 
  4. Geçerli bir MEP, MEIR ve CPL lisansına sahip olmanız gerekiyor. (Ticari Pilot lisansına sahip olmalısınız)

Yukarıdaki 4 madde bu işin olmazsa olmazı iken birde şirketlerin bulundukları ülkelere göre extra kriterleri var onları da bilmelisiniz.

Türkiye'de nasıl havayolu pilotu olunur ? 

  • Ülkemiz bir JAA ülkesi olup halihazırda SHGM 'nin yetkilendirdiği FTO (Flight Training Organization) uçuş eğitim organizasyonlarına sahiptir. Eğitimlerinizi SHGM 'nin yetki verdiği herhangi bir FTO 'dan alıp Ticari Pilot lisansı (madde 4) işlemini yerine getirebilirsiniz. Bunun yanında Amerikadan veya EASA member olan herhangi bir ülkeden de eğitim alıp lisansınızı dönüştürebilir veya doğrulatıp iş başvurunuzu yapabilirsiniz. Şu anda şirketler FAA, JAA, ICAO ve EASA lisansı ile iş başvurularını kabul ediyor, ancak tüm şirketlerin kendine göre uygulamaları olduğunu unutmayınız.
  • Şirketler; almış olduğunuz Medikal 1 sertifikanızı, Türkiyedeki bir hastaneden isteyebilirler. Sağlık sürecini teyit etmek amaçlıdır.
  • Geçerli bir ICAO Level sertikanız olsa bile, kendileri size dil sınavı uygulayabilecekleri gibi sizden TOEFL veya IELTS dil yeterlilik belgesi isteyebilirler. 
  • Sizden 4 yıllık bir fakülte diploması isteyebilirler.(Son dönemde artık AOF'de kabul görmektedir.) Pilotaj eğitimi düşünüyorsanız 4 yıllık bir fakülte mezunu olmanız da ayrıca gerekecektir.
  • Eğer CPL yetkiniz var ancak ATPL yoksa şirketlerde FO ( First Officer) yardımcı pilot olarak çalışabilirsiniz, ancak ATPL eğitiminizi tamamlamadan KAPTAN olamazsınız.
  • Şirketler ihtiyaçlarına göre kullanılacak uçakların TYPE RATE tip yetkisini ya size ücreti mukabilinde verecekler yada uzun süreli çalışma sözleşmesine binaen maaşınızdan keseceklerdir. Bu olay tamamen şirketlerin inisiyatifindedir.
  • Her şirketin kendine ait bir iş görüşmesi vardır, girmek istediğiniz şirkete göre iş görüşmesine hazırlanmalısınız. Ayrıca her şirketin yaş konusunda farklı kriterleri vardır. Bazı şirketlerde yaş sınır 40 iken bazılarında da 35 olabilmektedir. Yaş kriteri şirketlere ve sektörün durumuna göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Avrupada nasıl havayolu pilotu olunur? 

EU pasaportunuz yok ise şirketlerin sizi işe almaları çok zor olacaktır. İş başvuru sitelerinde bunu sıklıkla  "If you have no EU passport , do not send CV"  olarak görebilirsiniz. 

Avrupada FI ( Flight Instructor) olup iş bulmak daha kolaydır. Bu da ülkenin çalışma şartlarına bağlıdır.

Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkelerinde EASA lisansı JAA lisansından daha değerlidir, bunu iş başvuru sitelerinden teyit edebilirsiniz.

Amerikada nasıl havayolu pilotu olunur ? 

Amerikada, çok cüzi miktarlarda ücretlerle 1500 saate ulaşmak için herkes hedef belirlemiş durumdadır. Amerikada bizim ülkemizden daha zor görünmektedir. 

Kısaca "Nasıl Havayolu Pilotu Olunur"  

  • İyi bir eğitim almalısınız ve çok çalışmalısınız.
  • İyi seviyelerde ingilizce öğrenmeli bunun yanında havacılık ingilizcesine de çok önem vermelisiniz.
  • 4 yıllık bir fakülte bitirmelisiniz.
  • Gerekli sağlık kriterlerine sahip olmalısınız.
  • Yeterli bütçeye sahip olmalısınız. 

Not: Bu süreçleri tamamlamış iş bulmuş veya halihazırda iş görüşmesi devam edenler mevcut iken, tip eğitimi dahil almış olup herhangi bir şirkette kendine yer bulamamış ticari pilotların da olduğunu unutmayın. Niye eğitim aldığınızı, sizi nelerin beklediğini iyi öğrenmeli ve en önemlisi de sabırlı olmalısınız. 

Bu eğitim ciddiyetten uzak insanlar için çok yanlış bir seçim olacaktır. Pilot olmak dünyadaki en zor işlerden biridir, bitirip işe girmek iki kat daha zordur. Yani iyi düşünün, hedefiniz varsa yola çıkın. İyi eğitim almış, kendini iyi yetiştirmiş bir pilot her zaman iş bulacaktır, bu şirketlerin ihtiyacı ile doğru orantılıdır. İşine odaklanan, hedefine emin adımlarla yürüyen ve çok çalışan bir pilot muhakkak sağ koltukta yerini alacaktır. Pilot olmak hayal değil bir aşktır.

Türkiye’de ve yurtdışında en az lise mezunu olan kişiler direkt pilotaj eğitimlerine başlayabilirler. Avrupada alacağınız lisansın EASA olmasının yanısıra, bir diğer avantajı ise yabancı dil seviyenizin çok daha üst düzeye gelecek olmasıdır. 

Öncelikle pilotaj eğitimlerine katılabilmek için aşağıdaki şartları yerine getirmiş olmak gerekmektedir,

  • En az Lise mezunu olmak
  • 18 yaş ve üzerinde olmak
  • Gerekli olan sağlık kontrollerinden geçmek
  • Eğitimi tamamlamak için yeterli bütçeye sahip olmak

PPL-Hususi Pilot Lisansı - Private Pilot Licence

Hususi pilot lisansı PPL(A) almak isteyen kişiye, görerek uçuş şartları altında emniyetle uçuş yapabilmesi için, uluslararası standartlarda eğitim vermektir.

PPL’ e sahip bir pilot; lisansında mevcut sınıf ve tipte, ticari olmayan bir uçuşta, herhangi bir gelir elde etmeksizin, sorumlu pilot veya ikinci pilot olarak uçabilir.

PPL alabilmek için gerekli olan şartlar ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Otoritesi) tarafından belirlenir. PPL kısaltmasının arkasından parantez içinde eklenen harf hava aracının sınıfını belirtir:

PPL(A) > uçak, PPL(H) > helikopter vs.

PPL lisansı alabilmek için gerekli şartlar nelerdir?

1. 17 yaşından gün almış olmak,

2. En az lise veya dengi okul mezunu olmak.

3.Medikal 1 ve Medikal 2 sağlık şartlarını sağlayabilmek.

 

PPL eğitiminin içeriği;

Teorik Bilgi Eğitimi: PPL(A) adayı yetkili bir uçuş eğitim organizasyonunda veya tescilli kuruluşta onaylı bir kursta teorik bilgi eğitimini tamamlamalıdır.

Teorik eğitim dersleri:

-Hava Hukuku

-Uçak Genel Bilgisi

-Uçuş Performansı

-İnsan Performansı ve Limitleri

-Meteoroloji

-Seyrüsefer

-İşletme Prosedürleri

-Uçuş Prensipleri

-VFR Haberleşme

Sınavlar
Pilot adayları, PPL(A) teorik bilgi sınavlarını, ilk sınava girdiği tarihin ay sonundan itibaren hesaplanmak üzere 18 aylık sürede tamamlamalıdır.

Uçuş Eğitimi

Hususi pilot lisansı almak için yetkilendirilmiş bir uçuş eğitim organizasyonunda veya tescilli kuruluşta en az 45 saatlik uçuş süresinin tamamlanmış olması gerekir. Uçuş Eğitimi Maksimum koltuk sayısı 4 kişiyi geçmeyecek tek motorlu uçaklarla yapılır. Aday eğitim sonunda yapılacak olan kontrol uçuşundan başarılı olmalıdır.

PPL lisansı yetenek testi

PPL lisansı alınabilmesi için yazılı sınav haricinde geçilmesi gereken bir uygulama sınavıdır.

Yetenek testinde adaydan;

1. Uçağı limitleri dahilinde idare edebilmesi,

2. Tüm manevraları düzgün ve tam olarak tamamlayabilmesi,

3. İyi bir havacı olarak doğru karar verebilmesi,

4. Havacılık bilgisini uygulayabilmesi,

5. Bir prosedür ya da manevranın sonucunun başarılı olacağına şüphe bırakmayacak şekilde her zaman uçağın kontrolünü elinde tutması beklenir.

 

1.Adım PPL

EURASIAPILOT, yurtdışı uçuş okullarında pilotaj kariyerine başlayan bir pilot tarafından kurulan ve işletilen bir şirkettir.

2.Adım ATPL Teori

EURASIAPILOT, yurtdışı uçuş okullarında pilotaj kariyerine başlayan bir pilot tarafından kurulan ve işletilen bir şirkettir.

3.Adım NVFR

EURASIAPILOT, yurtdışı uçuş okullarında pilotaj kariyerine başlayan bir pilot tarafından kurulan ve işletilen bir şirkettir.

4.Adım PIC

EURASIAPILOT, yurtdışı uçuş okullarında pilotaj kariyerine başlayan bir pilot tarafından kurulan ve işletilen bir şirkettir.

5.Adım SEP-IR

EURASIAPILOT, yurtdışı uçuş okullarında pilotaj kariyerine başlayan bir pilot tarafından kurulan ve işletilen bir şirkettir.

6.Adım MEP

EURASIAPILOT, yurtdışı uçuş okullarında pilotaj kariyerine başlayan bir pilot tarafından kurulan ve işletilen bir şirkettir.

7.Adım IRME

8.Adım CPL

Kaynak : https://www.eurasiapilot.com

Yorumlar
Kod: NLDSK